Στεγανοποίηση με επαλειφόμενα υλικά

– Κατηγορίες επαλειφόμενων στεγανωτικών υλικών

Τα επαλειφόμενα στεγανωτικά υλικά χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες ανάλογα με τη βάση από την οποία είναι κατασκευασμένα. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι παρακάτω:

 • Πολυουρεθανικής βάσης.
 • Υδατοδιαλιτικής βάσης.
 • Σιλικονούχας βάσης.
 • Ελαστομερής βάσης.
 • Ακρυλικής βάσης.
 • Ασφαλτικής βάσης.

Όλα είναι συνήθως υλικά ενός συστατικού υψηλής πρόσφυσης και με καλές συγκολλητικές ιδιότητες στο υπόστρωμα. Κάθε κατηγορία όμως έχει και τα δικά της πιο λεπτομερή χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Η εταιρεία μας μετά από πολλές δοκιμές έχει καταλήξει στη χρησιμοποίηση επαλειφόμενων υλικών πολυουρεθανικής βάσης.

 

– Πλεονεκτήματα στεγανωτικών επαλειφόμενων υλικών με πολυουρεθανική βάση σε σχέση με άλλης βάσης στεγανωτικά

Τα πολυουρεθανικής βάσης επαλειφόμενα στεγανωτικά υλικά αποτελούνται από καθαρή, ελαστομερή, υδρόφοβη, πολυουρεθανική ρητίνη η οποία, μαζί με ειδικά ανόργανα συστατικά, παρέχει στο προϊόν εξαιρετική αντίσταση στις καιρικές συνθήκες, στα χημικά, στην ηλιακή ακτινοβολία UV, σε μηχανικές και θερμικές καταπονήσεις είτε σε πολύ υψηλές είτε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ωριμάζει (πολυμερίζεται) με την υγρασία της ατμόσφαιρας και του εδάφους και σχηματίζει μονολιθική στεγανωτική μεμβράνη με άριστη πρόσφυση σε όλη την επιφάνεια. 

– Εφαρµογές

 • Στεγανοποίηση βεραντών.
 • Στεγανοποίηση λουτρών.
 • Στεγανοποίηση δεξαµενών.
 • Στεγανοποίηση ζαρντινιέρων.
 • Ασφαλτόπανου.
 • Αρδρευτικών καναλιών.
 • Στεγανοποίηση γυψοσανίδας και τσιµεντοσανίδας.

 

– Σειρά εργασιών για την επίτευξη μίας σωστής στεγανοποίησης με επαλειφόμενα υλικά

Τα επαλειφόμενα υλικά λόγω του μικρού πάχους τους, της έλλειψης οπλισμού, την ευαισθησία στη υπεριώδη ακτινοβολία και στους μικροοργανισμούς, κ.α. πρέπει να τηρούνται σχολαστικά κάποιες λεπτομέρειες κατά την εφαρμογή τους, ειδάλλως η στεγανοποίηση εύκολα μπορεί να οδηγηθεί σε αποτυχία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

 • Αποξήλωση – Από την επιφάνεια που πρόκειται να στεγανοποιηθεί, αφαιρούνται όλα τα σαθρά και αποξηλωμένα υλικά. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση διάφορων μηχανικών μέσων όπως, πλυστικό μηχάνημα με σύστημα υδροβολής, κρουστικό δράπανο (κομπρεσέρ), ηλεκτρικό τριβείο κ.α.
 • Καθαρισμός – Απόλυτος καθαρισμός της επιφάνειας που πρόκειται να στεγανοποιηθεί, ώστε η επιφάνεια να απελευθερωθεί πλήρως από σκόνες και χώματα για να εφαρμοστούν τα υλικά σε καθαρό υπόστρωμα.
Πλύσιμο και απόλυτος καθαρισμός της επιφάνειας

 • Χάντρωμα – (εάν είναι αναγκαίο). Αφαίρεση τμήματος σοβατισμένου τοίχου με σκοπό τη δημιουργία ζώνης ελεύθερης από σοβά στους περιμετρικούς τοίχους ώστε η στεγανωτική λεκάνη που πρόκειται να κατασκευάσουμε να ξεκινά το σταθερό και ασφαλές σημείο τους που είναι τα τούβλα. Αυτό το βήμα δεν είναι αναγκαίο όταν κάνουμε στεγανοποίηση με επαλειφόμενα υλικά και εξαρτάται από την κατάσταση που βρίσκονται τα επιχρίσματα (σοβάδες) τις εκάστοτε οροφής δώματος (ταράτσας).
Χάντρωμα περιμετρικών στηθαίων και τοίχων

       

            Αυτό το βήμα είναι αναγκαίο επειδή δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε η άκρη των ασφαλτοπάνων που καταλήγει στους περιμετρικούς τοίχους να είναι κολλημένη στους σοβάδες που συνήθως μένουν άβαφοι και ασυντήρητοι με αποτέλεσμα να καθίστανται ασταθείς. Επιπλέον με το ξανασοβάτισμα του χάντρώματος που πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στεγανοποίησης δεν χρειάζεται να στηρίξουμε τις άκρες ασφαλτοπάνων με μηχανικά μέσα (τρύπημα των ασφαλτοπάνων στην άκρη τους για τη προσθήκη ελάσματος που σκοπό έχει την αποφυγή αποκόλλησης της άκρης του ασφαλτόπανου), καθώς επίσης και οι άκρες των ασφαλτοπάνων, που είναι ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία της στεγανοποίησης, προστατεύονται από την υπεριώδη ακτινοβολία και γενικά όλα τα καιρικά φαινόμενα που τις φθείρουν.

 • Εξομάλυνση – Οι αναγκαίες εξομαλύνσεις της στεγανωτικής επιφάνειας επιτυγχάνονται με ταχύπηκτα στεγανωτικά τσιμέντα
Εξομάλυνση χαντωμένης και κυρίως επιφάνειας όπου χρειάζεται

 • Αστάρι – Επάλειψη όλης της επιφάνειας με αστάρι σταθεροποίησης ασταθών υποστρωμάτων.
Επάλειψη της επιφάνειας με αστάρι αγκύρωσης

 • Στεγανοποίηση – Επάλειψη όλης της επιφάνειας με στεγανωτικό υλικό με σκοπό τη δημιουργία της στεγανωτικής λεκάνης. Για τη σωστή στεγανοποίηση μίας επιφάνειας, απαιτείται τουλάχιστον 1,5kg/τ.μ στεγανωτικού υλικού. Το βάρος αυτό δεν επιτυγχάνεται με ένα χέρι επάλειψης. Τις περισσότερες φορές απαιτούνται 3 ή και 4 χέρια ανάλογα την επιφάνεια.
Επάλειψη όλης της επιφάνειας

          Προαιρετικά το πρώτο χέρι επάλειψης επιφάνειας συνοδεύεται ταυτόχρονα και από την τοποθέτηση εμποτισμένου πολυεστερικού υφάσματος στα κρίσιμα σημεία ή καθολικά σε όλη την επιφάνεια, που αποτελεί οπλισμό ενίσχυσης της μεμβράνης που μόλις ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε. 

Εμποτισμός πολυεστερικού οπλισμού

 • Διασπορά χαλαζιακής άμμου – Κατά το τελευταίο χέρι επάληψης της επιφάνειας με στεγανωτικό υλικό, τη στιγμή που η επιδερμίδα της στεγανοποιημένης επιφάνειας είναι ακόμα νωπή, γίνεται διασπορά σε όλη την έκταση της ένα παχύ στρώμα χοντρόκοκκης χαλαζιακής άμμου με σκοπό να ενσωματωθεί στην επιδερμίδα της και ν’ αποτελεί από τούδε και στο εξής, τον εξωτερικό μανδύα προστασίας της μεμβράνης από ενδεχόμενες καταπονήσεις και κυρίως για να αυτοπροστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβόληση.
Επιφάνεια μετά τη διασπορά της χαλαζιακής άμμου

 • Σοβάτισμα – Εάν κατά την προετοιμασία της επιφάνειας είχαμε χαντρώσει τους περιμετρικούς τοίχους και τα στηθαία, μετά την ολοκλήρωση της στεγανοποίησης ξανασοβατίσουμε τα σημεία που έχουν χαντρωθεί με λάσπωμα.

– Τα κρίσιμα σημεία μίας σωστής στεγανοποίησης με επαλειφόμενα υλικά

Τα κρίσιμα σημεία σύγκρισης και τεχνικής αξιολόγησης μιας στεγανωτικής πρότασης, είναι οι κρυφές κατασκευαστικές της λεπτομέρειες, για τις οποίες βέβαια, δεν είστε υποχρεωμένοι να γνωρίζετε. Είναι όμως κρίσιμες λεπτομέρειες που αφορούν στην ασφάλεια και την μακροημέρευση της κατασκευής. Απαιτούν όμως χρόνο, υπομονή και προσήλωση και αποδεικνύουν την κατασκευαστική αξιοπιστία της πρότασης και του συνεργείου που θα την υλοποιήσει.

Τα κρίσιμα αυτά σημεία είναι:

 • Η απομάκρυνση των παλαιών στεγανωτικών υλικών (αν υπάρχουν) με την χρήση μηχανικών μέσων, όπως υδροβολή, ηλεκτρικό τριβείο, κρουστικό δράπανο και η απόλυτη καθαριότητα της.
 • Το περιμετρικό χάντρωμα των επιχρισμάτων (σπάσιμο των σοβάδων) σε όποιες επιφάνειες είναι αναγκαίο.
 • Η ποσότητα και η ποιότητα των υλικών που θα είναι κορυφαία (πολυουρεθανικής βάσης).
 • Η τελική διαμόρφωση των υδρορροών με ταχύπηκτα τσιμέντα και η εντός του εύρους της διατομής τους, ο τερματισμός της μεμβράνης.
 • Η σφράγιση με ειδικές μαστίχες πολυουρεθανικής βάσης, όσων σημείων διακόπτουν την συνέχεια της στεγάνωσης (βάσεις κιγκλιδωμάτων, μεταλλικές αναμονές, κλπ).
 • Και τέλος η περιμετρική επανασφράγιση των χαντρωμένων άκρων της στεγάνωσης με λάσπωμα.

Συνήθως όμως, αυτές οι κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες μιας κατασκευής, δεν αναφέρονται αναλυτικά, επειδή αποτελούν την δεσμευτική και κοστοβόρα παράμετρο της. Και χωρίς αυτές τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, μια εφαρμογή μπορεί να χαρακτηριστεί μόνωση ή στεγάνωση, δεν θα αποτελεί όμως εφαρμογή προδιαγραφών ή κατασκευή μακράς πνοής. Σας διαβεβαιώνουμε όμως πως παρά πολύ γρήγορα, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αξιοπιστία της.